Fijn Gezond
Image default
Alternatief

Tips om te stoppen met roken

Luister je ook altijd met verbazing naar de verhalen van mensen die ineens gestopt zijn met roken? Je bent ongetwijfeld niet de enige. Rigoureus met roken stoppen is natuurlijk best mogelijk. In de praktijk blijkt echter dat het voor de meesten toch meer tijd vraagt. Hoe kun je stoppen met roken, en belangrijker nog, hoe doe je dat op een manier dat je ook daadwerkelijk in de toekomst niet meer gaat roken? Lees hier onze tips. 

Bereid het stoppen met roken goed voor

Waarschijnlijk loop je al langere tijd met het idee rond dat je wilt stoppen met roken. Het is goed om daar heel bewust mee te beginnen. Dus kies je een begindatum uit. Neem een datum die niet te ver in de toekomst ligt, want anders loop je het risico dat je het stoppen met roken letterlijk op de lange baan schuift. Is de betreffende dag eenmaal gekomen, zorg er dan voor dat de mensen in je nabije omgeving hier ook van op de hoogte zijn. Ze kunnen je niet alleen ondersteunen in deze periode. Je kunt ze ook vragen om er rekening mee te houden dat bepaalde ruimtes voortaan rookvrij moeten zijn. Niet alleen in huis, maar bijvoorbeeld ook in de auto. Dit maakt het voor jou eenvoudiger om te stoppen met roken.

Word bewust van je eigen gewoontes

Of je nu langer of korter hebt gerookt, je hebt waarschijnlijk niet meer in de gaten dat roken zo’n groot onderdeel van je leven is geworden. De regelmaat waarmee je een sigaret opsteekt, valt je zelf waarschijnlijk niet eens meer op, het is een automatisme geworden. Als je wilt stoppen met roken dan zul je bij iedere handeling die je doet, meer na moeten gaan denken. Wat doe je als je naar buiten loopt, als je gewend bent om op dat moment meteen een sigaret op te steken? Hoe vaak grijp je uit gewoonte naar een pakje sigaretten, terwijl je dat eigenlijk niet meer wilt doen? Doorbreek de patronen en verander je gewoontes. Door te bedenken dat koffie ook lekker is als je er geen sigaret bij rookt. Of dat je met je collega’s kunt pauzeren, zonder dat er meteen gerookt moet worden. Probeer bovendien te voorkomen dat je op zoek gaat naar een vervanging of een alternatief voor het roken, dus ga bijvoorbeeld niet meer snoepen.

Bouw het roken langzaam af

Als je ooit geprobeerd hebt om ineens te stoppen met roken, zul je gemerkt hebben dat dit niet zo eenvoudig is. Om jezelf niet te ontmoedigen, is het wellicht beter om het af te bouwen. In plaats van vijf of tien sigaretten per dag te roken, minder je het aantal geleidelijk en vul je de momenten dat je een sigaret op zou steken met andere bezigheden die je afleiden. Je kunt er ook voor kiezen om nicotinekauwgum of nicotinepleisters te gebruiken. Een andere optie is om in plaats van een traditionele sigaret over te schakelen op een e-sigaret. Je kunt hiermee de nicotine die je normaal gesproken zou roken, minderen. En dat helpt je te wennen aan het idee om helemaal te stoppen met roken.