Fijn Gezond
Image default
Fitness

Voordeliger afvallen met een mini trampoline

Op en neer springen is een hele goede oefening

De dingen die je als kind graag deed zoals rondrennen en niet stilzitten, blijken ook als volwassene goed voor je te zijn. Ook springen op een mini trampoline behoort nu tot die lijst.

Uit een nieuwe studie blijkt dat minder dan 20 minuten stuiteren op een minitrampoline net zo goed voor je is als hardlopen, maar dat het beter voelt en veel leuker is. Wil je weten welke minitrampoline het best bij je past? DokterFit heeft de beste  minitrampolines

Hoeveel we ook van een sportschool sessie houden, het betalen voor een duur lidmaatschap of studioklas is niet echt iets wat velen van ons vaak kunnen doen.
En hoewel er op YouTube veel thuistrainingen te vinden zijn, zijn crunches voor de tv toch niet hetzelfde als een half uur op de crosstrainer. Kun je het ons kwalijk nemen? De crosstrainer is best leuk, om eerlijk te zijn.

 

Onderzoek en meer

De onderzoekers gaven een groep van 24 fitte studente een minitrampoline en lieten een 19 minuten durende trampoline oefenvideo zien. Ze maten elke minuut de hartslag en het zuurstofverbruik van de springers.

Trampolinespringen bleek een matig tot zware training te zijn: met ongeveer dezelfde fysieke effecten als hardlopen, fietsen, voetballen, basketballen of frisbeeën. Maar toen mensen werden gevraagd hoe zwaar ze zich voelden, gaven ze scores die meer overeenkwamen met een lichte tot matige intensiteit, wat erop wijst dat de training gemakkelijker aanvoelde dan zou moeten.

 

Wat zijn de fitnessvoordelen van een minitrampoline training?

Dat is een van de voordelen van stuiteren op een trampoline, naast het conditioneren van je kuit- en beenspieren. Een nadeel van hardlopen is dat het kan leiden tot orthopedische blessures, maar hoewel de bewegingen bij het springen vergelijkbaar zijn, absorbeert de trampoline een deel van die schok, waardoor de impactkrachten op de voeten en de onderste ledematen afnemen. Een minitrampoline absorbeert de schok in plaats van dat je op de stoep stampt, en daardoor lijkt het makkelijker dan het is.

Trampolinespringen is niet alleen goed voor je hart, maar heeft ook veel andere gezondheidsvoordelen. Uit een onderzoek is zelfs gebleken dat je met 20 minuten trampolinespringen evenveel calorieën verbrandt als met hardlopen. Als je de sprongen eenmaal onder de knie hebt, kun je handgewichten en weerstandsbanden in je trampoline routine verweven voor extra winst.

Regelmatig trampolinespringen kan ook helpen om je uithoudingsvermogen op te bouwen, terwijl je toch een behoorlijke cardiotraining krijgt en de spiertonus en coördinatie verbetert, dus al met al is een minitrampoline de investering meer dan waard.

Bovendien, en dit is de knaller voor degenen onder ons die in een kleinere ruimte wonen, kunnen minitrampolines, of rebounders (als je het technisch wilt aanpakken), ook gemakkelijk worden opgeborgen na je sessie.

Het is natuurlijk ook erg leuk geen kleine factor als het erom gaat mensen aan het sporten te krijgen, iets waar de meeste mensen een grote afkeer van hebben. Als je een video volgt of iets leuks doet, gaat de plezierfactor boven het feit dat je hard werk. Je richt je gewoon op het hebben van plezier.

Een andere fantstische trampoline work out is een spikeball set

https://dokterfit.nl/mini-trampoline/