Fijn Gezond
Image default
Thuisgezondheid

Hoe kun je omgaan met stress als je erg gevoelig bent?

Als je niet zeker weet of je een hoogsensitief persoon bent, ook wel HSP genoemd, dan is de kans groot dat je dat bent. Mensen die erg gevoelig zijn, kunnen dingen opmerken en begrijpen die de meeste mensen missen. Ze zijn zich ook veel meer bewust van hoe andere mensen zich voelen. Zij zijn de eersten die opmerken wanneer een vriend een knuffel nodig heeft of wanneer iemand van streek is. Helaas leidt het gevoeliger zijn voor zowel interne als externe prikkels vaak tot overdenken en meer stress.

Mediteer en werk aan je bewustzijn

Grenzen stellen is op veel manieren gerelateerd aan meditatie en mindfulness. Grenzen stellen, mediteren en mindful zijn houdt allemaal in dat je een grens legt rond je levenservaringen en hoe je erover denkt en voelt. Wanneer je mediteert leer je een stap terug te doen en je gedachten, gevoelens en zelfs je fysieke reacties los te zien van je leven en je ‘zelf’. Tijdens het oefenen kunnen er een paar belangrijke dingen gebeuren. Je leert je lichaam sneller tot rust te brengen, waardoor je stressreactie uitschakelt en je weer op een rustige plek komt. Je leert jezelf gemakkelijker emotioneel van dingen te scheiden, dus als dingen overweldigend voelen, laat je je niet zo gemakkelijk meeslepen door de stroom van gevoelens.

Maak “ontspanningszones”

Het creëren van “ontspannende zones” kan betekenen dat je ervoor moet zorgen dat je huis rustig is en niet al te veel problemen heeft. Je kunt een rustige omgeving creëren door een paar dingen toe te voegen waarvan bekend is dat ze stress verminderen, zoals ontspannende muziek en aromatherapie, en jezelf daar regelmatig “rust” te gunnen. Rust brengen betekent ook dat je ervoor moet zorgen dat je hechte relaties niet zoveel mogelijk problemen hebben. Dit kun je doen door te leren omgaan met conflicten en assertiever te zijn. Beide vaardigheden kunnen je helpen problemen op te lossen met mensen om wie je geeft.

Zorg voor jezelf

Als hooggevoelig persoon heb je waarschijnlijk meer kans om de effecten te voelen van niet genoeg slaap krijgen, slecht eten en overwerkt zijn. Dit betekent dat je ervoor moet zorgen dat je ’s nachts voldoende slaapt, gezonde maaltijden eet en op elke mogelijke manier voor je lichaam, geest en ziel zorgt. Als je goed voor jezelf zorgt, kun je beter omgaan met alles wat op je pad komt.

Weet waar je van schrikt

Iedereen loopt tegen verschillende problemen aan. Als hoogsensitief persoon helpt het om te weten waar je het meest gestrest van raakt, zodat je je erop kunt voorbereiden of die dingen kunt vermijden. Houd in de gaten hoe je je voelt naarmate de dag vordert. Misschien wil je een stressdagboek bijhouden om op te schrijven hoe je je voelt en wat je sterke negatieve gevoelens veroorzaakte. Wees proactief bij het opbouwen van je veerkracht en het wegwerken van stressoren wanneer je maar kunt.