Fijn Gezond
Image default
Diensten

kom je in aanmerking wilt komen voor een gehandicaptenvoertuig via de Wmo

De Wet maatschappelijke ondersteuning (Wmo) is bedoeld om mensen met een beperking te ondersteunen bij het leiden van een zo zelfstandig mogelijk leven. Een van de manieren waarop de Wmo dit doet, is door het verstrekken van gehandicaptenvoertuigen. In deze blog zullen we bespreken hoe je in aanmerking kunt komen voor een gehandicaptenvoertuig via de Wmo.

Allereerst is het belangrijk om te weten dat de Wmo wordt uitgevoerd door de gemeente waarin je woont. Dit betekent dat je contact moet opnemen met jouw gemeente om een aanvraag voor een gehandicaptenvoertuig in te dienen. Je kunt hiervoor telefonisch of via de website van jouw gemeente contact opnemen.

Bij het indienen van de aanvraag zal de gemeente beoordelen of je in aanmerking komt voor een gehandicaptenvoertuig. Dit wordt gedaan aan de hand van een aantal criteria. Zo zal er bijvoorbeeld gekeken worden naar jouw persoonlijke situatie, zoals jouw beperking en de mate waarin je hierdoor belemmerd wordt in je dagelijks leven. Ook zal er gekeken worden naar jouw financiële situatie.

Als de gemeente besluit dat je in aanmerking komt voor een gehandicaptenvoertuig, zal er een zogenaamd Wmo-onderzoek worden uitgevoerd. Hierbij wordt gekeken welk type voertuig het beste past bij jouw persoonlijke situatie. Er zijn namelijk verschillende soorten gehandicaptenvoertuigen, zoals elektrische rolstoelen, scootmobielen en driewielers.

Als het Wmo-onderzoek is afgerond, zal de gemeente een besluit nemen over jouw aanvraag. Hierbij wordt gekeken naar de uitkomsten van het onderzoek en jouw persoonlijke situatie. Als de gemeente besluit om een gehandicaptenvoertuig aan jou te verstrekken, zal deze worden geleverd door een leverancier die door de gemeente is gecontracteerd.

Tot slot is het belangrijk om te weten dat er voor het gebruik van een gehandicaptenvoertuig via de Wmo een eigen bijdrage geldt. De hoogte van deze eigen bijdrage is afhankelijk van jouw persoonlijke situatie en wordt vastgesteld door het Centraal Administratiekantoor (CAK).

Kortom, als je in aanmerking wilt komen voor een gehandicaptenvoertuig via de Wmo, dan moet je contact opnemen met jouw gemeente. De gemeente zal vervolgens beoordelen of je in aanmerking komt voor een gehandicaptenvoertuig en welk type voertuig het beste bij jouw persoonlijke situatie past. Houd er wel rekening mee dat er voor het gebruik van een gehandicaptenvoertuig via de Wmo een eigen bijdrage geldt.