Fijn Gezond
Image default
Volksgezondheid en veiligheid

Hoe Orthopedie jou kan helpen

Misschien zegt het woord je niet meteen heel veel, maar Orthopedie is een erg belangrijk specialisme als het gaat om beweging van het lichaam. Voor mensen die hier moeite mee hebben door bijvoorbeeld slijtage van de heup of knie is Orthopedie erg belangrijk. In deze blog lees jij hoe Orthopedie jou precies kan helpen.

Wat doet een orthopeed?

Bij Orthopedie is een orthopeed diegene die de oefeningen uitvoert en bekijkt welke delen van het lichaam precies aandacht nodig hebben. Bij een bezoek aan de orthopeed bespreek je samen wat de klachten zijn en daarbij kan een onderzoek worden uitgevoerd op het lichaam en de gewrichten, botten enzovoort. Zodra de orthopeed weet wat er precies aan de hand is, kan het behandelen beginnen. Er zijn verschillende behandelopties mogelijk en het kan zo zijn dat je af en toe terug moet komen voor bepaalde controles of behandelingen.

Operatie als gevolg van slijtage

In sommige gevallen is het nodig om een operatie te ondergaan. Dit kan bijvoorbeeld het geval zijn bij te veel slijtage aan bepaalde gewrichten of botten. Voorbeelden hiervan zijn een heupoperatie of een knie operatie waarbij het herstellen langer duurt, maar je uiteindelijk wel minder last zult hebben van pijn. Bij dit type operatie wordt er een heupprothese of een knieprothese geplaatst. Na deze operatie mag je gelijk weer bewegen, maar zul je wel voor een tijdje op krukken lopen.

Het is belangrijk om na de operatie bepaalde oefeningen te doen om je knie of heup weer sterker te maken. Een orthopeed kan je hierbij helpen.