Fijn Gezond
Image default
Geestelijke gezondheid

Op zoek naar je ware identiteit: een reis naar zelfontdekking

In het leven staan we vaak voor talloze uitdagingen en belangrijke beslissingen. We leggen daarbij vaak de nadruk op het opbouwen van een carrière, het stichten van een gezin en het voldoen aan de verwachtingen van anderen. Maar vaak komt er een moment dat je jezelf afvraagt “Wie ben ik eigenlijk?” Deze vraag komt vaak wanneer je het plafond bereikt hebt van je carrière, wanneer de kinderen uit huis zijn of je niet meer kan of wil voldoen aan de verwachtingen van anderen. Dat is het moment dat je naar jezelf gaat kijken en merkt dat je een bepaalde diepgang in je leven mist. Dat is het moment dat je toe bent aan de zoektocht naar je ware identiteit. Bij sommige mensen kan dit al op vrij jonge leeftijd gebeuren. Bij anderen komt dat pas op latere leeftijd. Vaak wordt dit een midlifecrisis genoemd. In deze blog gaan we dieper in op de zoektocht naar je eigen identiteit. We bespreken daarbij hoe we onze identiteit kunnen herontdekken en welke hulpbronnen er beschikbaar zijn om ons hierbij te helpen.

 

Wat is identiteit?

Identiteit is een complex begrip dat verwijst naar unieke kenmerken, eigenschappen en overtuigingen die een persoon definiëren en onderscheiden van anderen. Het gaat daarbij om hoe wij onszelf zien, hoe anderen ons zien en hoe we ons presenteren aan de wereld om ons heen. Jouw identiteit wordt gevormd door verschillende factoren. Vaak wordt dit al gevormd tijdens de opvoeding. Ouders geven namelijk een groot deel van hun eigen opvoeding door aan jou. Daarnaast hebben ze eigen meningen en overtuigingen die je graag doorgeven aan de volgende generatie. Je kan daarbij denken aan normen en waarden, bepaalde meningen en hun visie op de wereld. Daarnaast zijn er ook andere factoren van invloed op de ontwikkeling van jouw identiteit. Je kan daarbij denken aan:

–          Persoonlijke ervaringen

–          Culturele achtergrond

–          Sociale omgeving

–          Overtuigingen

–          Zelfperceptie

De identiteit van een individu kan op verschillende niveaus worden beschouwd. Op het meest basale niveau is er de persoonlijke identiteit. Die heeft betrekking op persoonlijke kenmerken zoals fysieke verschijning, persoonlijkheid en talenten. Daarnaast hebben we ook een sociale identiteit. Deze wordt gevormd door de groepen waartoe we behoren, zoals onze culturele, etnische, religieuze of nationale identiteit. Deze sociale identiteiten kunnen een belangrijke rol spelen in hoe we onszelf zien en hoe anderen ons zien.

 

Hoe identiteit kan veranderen

De identiteit die we hebben kan veranderen gedurende ons leven. Het is dus een dynamisch iets en kan in de loop van ons leven evolueren en veranderen. Er zijn verschillende factoren die van invloed kunnen zijn op onze identiteit. Je kan daarbij denken aan:

–          Het opdoen van levenservaring

–          Onderwijs

–          Relaties

–          Veranderede maatschappelijke verwachtingen

Een ander aspect wat vaak van grote invloed is op de identiteit van mensen zijn impactvolle levensgebeurtenissen of grote veranderingen in het leven. Deze kunnen gepaard gaan met een identiteitscrisis of verwarring. Hierbij komt vaak de vraag naar boven wie je werkelijk bent en waar je naartoe wil in het leven.

 

Het verlies van identiteit

Vaak komt de vraag wie we eigenlijk zijn naar boven op momenten dat het leven niet zo lekker loopt. Je wordt op die momenten teruggeworpen op jezelf. Je bent op zoek naar bepaalde levensvragen waar alleen jij het antwoord op kan geven. Dit kan je alleen doen op het moment dat je jezelf goed kent. Je zal voor het beantwoorden van die vragen dus je identiteit moeten kennen. Vaak worden mensen zich op die momenten bewust van hun identiteitsproblemen.

Zoals onze psycholoog in Veldhoven van Feel It 2 merkt zijn dit vaak momenten in het leven die gekenmerkt worden door desoriëntatie en onzekerheid over wie we eigenlijk zijn. Vaak heeft de periode ervoor zich gekenmerkt door externe verantwoordelijkheden zoals werk en het opvoeden van kinderen. Doordat onze focus extern gericht was, zijn we de verbinding met onszelf kwijtgeraakt. Vaak worden behoeftes en verlangens van anderen boven die van onszelf geplaatst. Wanneer we door een burn-out of op het moment dat de kinderen uit huis gaan op onszelf aangewezen worden, komt er een gevoel van leegte van binnen die we willen vullen met een dieper begrip van onze ware identiteit.

 

Een reis naar zelfontdekking

Het op zoek gaan naar je ware identiteit is een enorme zoektocht. In de psychologenpraktijk van Feel It 2 geven we vaak aan dat de mooiste reis van je leven, de zoektocht naar jezelf is. Dit wil overigens niet zeggen dat het ook een gemakkelijke zoektocht gaat zijn. Wel zijn wij ervan overtuigt dat het de moeite waard is om de zoektocht aan te gaan en jezelf te gaan leren herontdekken!

Oude patronen loslaten

Het herontdekken van jezelf vereist veel moed. Het begint vaak met introspectie waarbij je naar binnen toe gaat om jezelf te onderzoeken en te kijken naar waarom je op bepaalde situaties op een bepaalde manier reageert. Op die manier ga je bepaalde patronen ontdekken in jouw reacties. Vanuit daar kan je kijken wat de overeenkomsten zijn in je reacties op situaties om op die manier je oude identiteit in kaart te brengen. Op die manier krijg je inzicht in hetgeen je los mag gaan laten op zowel cognitief niveau als gevoelsmatig. De zoektocht naar jezelf begint immers bij het loslaten van je ouder patronen voordat er ruimte is voor nieuwe patronen.

Nieuwe patronen ontwikkelen

Op het moment dat je de oude patronen los hebt kunnen laten, is er ruimte gekomen om een nieuwe identiteit op te gaan bouwen met nieuwe patronen. Daarvoor ga je aan de slag met vragen als:

–          Wat zijn mijn passies?

–          Wat zijn mijn waarden en overtuigingen?

–          Wat maakt mij gelukkig?

Het kan daarbij nuttig zijn om een dagboek bij te houden waarin je opschrijft welke dingen in het leven je echt intrinsiek gelukkig maken.

Wat wij bij Feel It 2 altijd aanraden is om te gaan mediteren. Dit zorgt er namelijk voor dat je een stuk bewuster gaat leven. Je gaat daardoor veel meer inzicht krijgen in je innerlijke wereld omdat jij je op elk moment bewust bent van wat er gebeurt in een situatie, welk gevoel dat triggert, wat voor gedachten er naar boven komen en wat voor gedrag je aan de hand daarvan vertoont. En hoe beter je weet wat er gebeurt, hoe meer invloed je er op uit kan oefenen.

Stap buiten je comfortzone

Bij het zoeken naar je nieuwe identiteit is het belangrijk dat je je oude identiteit loslaat. Dat betekent ook dat het enorm kan helpen om uit je comfortzone te stappen. Je kan daarbij denken aan het ontdekken van nieuwe hobby’s, vrijwilligerswerk te gaan doen of te reizen. Voor sommige mensen kan het ook werken om een sabbatical te nemen om echt los te komen van al het oude en het nieuwe te ontdekken. Het ontdekken van nieuwe aspecten van onszelf kan ons perspectief verruimen. Het is in dit proces belangrijk om mild te zijn voor onszelf en te accepteren dat het normaal is om niet meteen alle antwoorden te vinden. Zelfontdekking is namelijk een voortdurende evolutie.

 

Hulpbronnen bij het zoeken naar je eigen identiteit

Het kan je enorm helpen wanneer je ondersteuning zoekt bij het vinden van je identiteit. Hieronder geven we een aantal hulpbronnen die je in kan zetten bij jouw zoektocht.

  1. Therapie: Voor het zoeken naar je ware identiteit bevelen wij altijd aan om hulp te zoeken bij een professional. Om patronen bij jezelf te gaan ontdekken, zal je van een afstand naar jezelf moeten kunnen kijken. Wanneer je in het patroon zit, is het niet te doen om ook het patroon te gaan herkennen. Een buitenstaander heeft een veel beter zicht op wat er met je gebeurt op bepaalde momenten.
  2. Zelfhulpboeken en bronnen: Er zijn een heleboel verschillende boeken, artikelen en podcast beschikbaar over de zoektocht naar je ware identiteit. Vaak is het wel een langere zoektocht naar welke boeken je echt helpen bij je zoektocht. Het is belangrijk om te zoeken naar boeken die je echt de diepte in laten gaan. Er zijn namelijk veel boeken die je alleen maar helpen met de symptomen maar niet doordingen tot de kern van jouw probleem.
  3. Ondersteuning van gelijkgestemde: Vaak helpt het om te praten met mensen die hetzelfde doormaken als dat jij doormaakt. Je kan je daarbij gesteund en begrepen voelen tijdens de zoektocht naar jezelf. Je kan er bijvoorbeeld voor kiezen om naar een lokale praatgroep te gaan of je kan zoeken naar bepaalde forums online waar mensen elkaar ontmoeten met dezelfde problemen. Je kan daar je ervaringen en inzichten delen met andere die een soortelijke uitdaging hebben.
  4. Coaching: Een professionele coach kan je helpen bij het stellen van doelen, het identificeren van je sterke punten en het ontwikkelen van een actieplan om je levensrichting te vinden. Een coach kan je begeleiden bij het nemen van belangrijke beslissingen en ons aanmoedigen om ons potentieel te benutten.
  5. Reflectie en zelfzorg: Zorg er in ieder geval voor dat je genoeg tijd in je agenda inruimt voor zelfreflectie en zelfzorg. Dit is essentieel tijdens het proces van het vinden van je identiteit. Wanneer je blijft doen wat je deed en niet kijkt naar wat je doet en voor jezelf zorgt, zal er geen verandering komen. Zorgen voor jezelf is luisteren naar je behoeften, het nemen van rustpauzes, het beoefenen van mindfulness en het zorgen voor een gezonde levensstijl. Door goed voor onszelf te zorgen kunnen we onze mentale, emotionele en fysieke veerkracht vergroten.

 

Conclusie

Het vinden van onze identiteit is een belangrijk onderdeel van het levenspad van mensen. Of we nu te maken hebben met een midlifecrisis of op jongere leeftijd worstelen met vragen over onze levensrichting, de zoektocht naar zelfontdekking kan verhelderend en bevrijdend zijn. Door introspectie, nieuwe ervaringen en het inschakelen van ondersteuning kunnen we onze ware identiteit omarmen en een vervullend leven leiden dat in lijn is met onze waarden en passies. Onthoud dat deze reis tijd vergt en dat het normaal is om onderweg obstakels tegen te komen. Geef jezelf de ruimte om te groeien en wees trots op elke stap die je zet op weg naar een dieper begrip van wie je werkelijk bent.

https://feelit2.nl/