Fijn Gezond
Image default
Geestelijke gezondheid

Waarom kan stress leiden tot paniekaanvallen? Een complete uitleg van een expert.

Stress is een natuurlijke reactie van het lichaam op een bedreiging of uitdaging in het leven. Hoewel een klein beetje stress ons kan helpen om productief te zijn en om ons te concentreren, kan te veel stress leiden tot mentale en fysieke gezondheidsproblemen, waaronder paniekaanvallen. Maar waarom is dit het geval?

Waarom zorgt stress voor paniekaanvallen?

Om antwoord op deze vraag te krijgen hebben we stress en paniekaanvallen expert Nick de Waard gevraagd op zijn kijk. Hij is ervaringsdeskundige en heeft er zelf 5 jaar last van gehad.

Paniekaanvallen zijn plotselinge aanvallen van intense angst en paniek. Deze paniekaanvallen komen vaak onverwacht en kunnen ernstige fysieke symptomen veroorzaken. Denk bijvoorbeeld aan: hartkloppingen, heftige hyperventilatie, hevige duizeligheid en vaak misselijkheid. Paniekaanvallen kunnen ook leiden tot gevoelens van intense doodsangst, depersonalisatie en derealisatie.

Op welke manier kan stress tot paniekaanvallen leiden?

Er zijn verschillende manieren waarop stress kan leiden tot paniekaanvallen. Stress kan namelijk de niveaus van bepaalde stoffen in ons lichaam verhogen, denk aan: adrenaline en cortisol. Een verhoogde waarde van deze stoffen kan leiden tot een grotere kans op paniekaanvallen.

Stress kan vervolgens ook leiden tot spanning in onze spieren, en dit kan uiteindelijk ook weer leiden tot paniekaanvallen. Bovendien kan stress ervoor zorgen dat we drukker in ons hoofd worden, wat kan leiden tot gevoelens van paniek en onwerkelijkheid.

Hoe kun je paniekaanvallen verminderen?

Gelukkig zijn er verschillende manieren om paniekaanvallen te verminderen. De basis is om eerst ervoor te zorgen dat je minder stress gaat ervaren.

  • Beoefen ontspanningstechnieken zoals yoga of meditatie.
  • Probeer regelmatig te bewegen.
  • Probeer ook om goed en voldoende te slapen, gezond te eten en voldoende water te drinken.
  • Als paniekaanvallen een probleem zijn dat vaker terugkomt, kan het aan te raden zijn om een coach of arts in te schakelen. 

Zoals je ziet: stress is de grootste oorzaak van paniekaanvallen. Als je de stress aanpakt kun je de paniekaanvallen oplossen.