Fijn Gezond
Image default
Tandheelkunde

Voor een gezond gebit; bezoek de mondhygiënist!

Om je gebit schoon te houden, weet je dat je bijvoorbeeld minstens 2 keren per dag moet poetsen, optimaal moet flossen en de mondhygiënist moet bezoeken. Toch zijn er volgens tandartsenpraktijken zoals Keizer Karelpark Tandartsen Amstelveen relatief weinig mensen die de mondhygiënist bezoeken. Hoe zou dat toch komen? Dat lees je hieronder.

Het antwoord wordt afgeleid van een van de meest gestelde vragen die patiënten aan bijvoorbeeld tandheelkunde Amstelveen stellen: “Kan ik zelf tandsteen verwijderen?” Het antwoord van de mondhygiënist op die vraag is steevast: “Nee, want tandsteen is verharde tandplak die alleen kan worden verwijderd met speciale apparatuur.” Echter zijn velen terecht of onterecht de mening toegedaan dat gewoonten zoals regelmatig poetsen en flossen goed genoeg zijn om een gezond gebit te behouden. Het is daarom interessant te achterhalen waarom het toch van groot belang is om een mondhygiënist te bezoeken.

Slechte adem

Slechte adem is een onaangename aandoening die vaak wordt veroorzaakt door slechte mondhygiëne of gewoonten. Deze aandoening kan bovendien worden verergerd door het type voedsel dat je consumeert en je dagelijkse levensstijl of gewoonten. Als je je tanden bijvoorbeeld niet dagelijks poetst en flost, blijven er automatisch voedseldeeltjes in je mond over. Dit zorgt ervoor dat bacteriegroei tussen je tanden, rond het tandvlees en op je tong toeneemt. En dit is precies de oorzaak van een slechte adem.

 

Bij degenen met een kunstgebit kunnen voedseldeeltjes ook een slechte adem veroorzaken als dit niet goed wordt schoongemaakt. In dit geval is je mondhygiënist je beste vriend in de strijd tegen een slechte adem. Bezoek je tandartspraktijk dus regelmatig, minstens om de zes maanden, of zodra je ontdekt dat je een slecht ademprobleem hebt. De mondhygiënist Amstelveen doet er trouwens alles aan om je te helpen een frisse adem te verkrijgen en te behouden.

 

Gezondheid en welzijn

Mondgezondheid is een belangrijk onderdeel van je algehele gezondheid en welzijn. Slechte mondhygiëne kan namelijk leiden tot gaatjes en verschillende tandvleesaandoeningen. Ook is dit in verband gebracht met hartaandoeningen, kanker en diabetes. Het advies om optimaal de mondhygiënist te bezoeken kan daarom levensreddend zijn. Mondhygiënisten voeren namelijk preventieve en therapeutische diensten uit en de mondgezondheid is nou eenmaal verbonden met het algehele welzijn. Het is dus geen overdreven stelling als we zeggen dat de tandheelkundigen veel meer doen dan hun beroep doet vermoeden. 

Tandvleesaandoeningen

Er zijn veel tandvleesaandoeningen waarmee je rekening zou moeten houden bij het behouden van een gezond gebit. Denk hierbij aan een vaak bloedend tandvlees. Degelijk advies van een mondhygiënist kan zeker helpen het probleem op te lossen als de bloedingen blijven aanhouden. Als je in de regio Noord-Holland woont en hiermee kampt, is dit zeker een reden om eens een bezoek aan mondhygiënist Amstelveen te brengen.

Loszittende tanden of kiezen

Deze tandvleesaandoeningen kunnen vroeg of laat ernstig verlies van tandvlees- en botweefsels veroorzaken, wat dus leidt tot tandverlies. Wanneer je een overduidelijk teken van een tandvleesaandoening negeert (bijvoorbeeld bloedingen), is de kans groot dat je op den duur last krijgt van loszittende tanden of kiezen.

Volgens deskundigen gaat de vroege of prille fase van deze gevallen niet altijd gepaard met pijn, bloedingen of andere opmerkelijke symptomen. De kans is dus groot dat je een ontsteking niet eens opmerkt. Daarom zijn regelmatige bezoeken aan een specialist nodig voor het ontdekken van vroege tekens van tandvleesaandoeningen, voordat deze zich verder ontwikkelt tot loszittende tanden of kiezen.