Fijn Gezond
Image default
Fitness

Welke spieren werken bij het fietsen?

Fietsen met een gewone fiets elektrische fietsen is zonder enige twijfel een van de populairste vormen van beweging tegenwoordig en dat heeft natuurlijk enkele goede redenen. Ten eerste is fietsen leuk, zeker als je het buitenshuis kunt doen en als het weer een beetje meezit.

Daarbij is fietsen ook goed voor je gezondheid, mede doordat je er heel wat verschillende spieren mee oefent. Welke spieren zijn dat nu precies? Deze vraag krijgt in het onderstaande overzicht een duidelijk antwoord! 

3 belangrijke spiergroepen die je traint als je gaat fietsen

 1. De voorste beenspieren

Ten eerste is fietsen een van de beste sporten om je beenspieren te oefenen en dan gaat het vooral om de voorste beenspieren of quadriceps. Deze spieren lopen van net onder je heup tot aan je knie en zijn dus erg belangrijk voor het verrichten van alledaagse bewegingen. Denk maar aan wandelen, rennen en natuurlijk ook fietsen.

De reden waarom je beenspieren zo sterk geactiveerd worden tijdens het fietsen, is omdat je steeds opnieuw een neergaande beweging maakt met je benen. Het naar beneden drukken van de fietspedalen vereist kracht en die kracht komt nu eenmal vooral uit de quadriceps spieren. 

2. De bilspieren 

Ook de bilspieren worden sterk aangesproken tijdens een fietstochtje, zeker als je de intensiteit wat opdrijft. Veel mensen denken dat, omdat de bilspieren tijdens het fietsen zelf niet écht bewegen, ze ook heel weinig moeten werken. Het tegendeel is waar. De bilspieren hebben net als de beenspieren een belangrijke functie bij het naar beneden krijgen van de pedalen.

Vooral als je bergop fietst en bijvoorbeeld rechtop staat tijdens het rijden, worden je bilspieren geactiveerd. Professionele coureurs die vaak in de bergen fietsen, hebben daarom dan ook sterk ontwikkelde billen! 

3. De kuitspieren

Vervolgens mag het belang van deze kleinere spieren, de kuitspieren, niet onderschat worden tijdens het fietsen. Eigenlijk is het zelfs zo dat de kuitspieren een van de sterkste spieren zijn van het menselijke lichaam, relatief op basis van omvang.

Wat is de belangrijkste functie van de kuiten tijdens het fietsen? Ervoor zorgen dat je stabiel blijft én de pedalen na de neergaande beweging weer naar boven krijgen. Geen wonder dus dat de meeste fervente wielrenners stevige kuiten hebben. 

4. De hamstrings

Ten slotte zijn er hamstrings, een spiergroep die vaak onderschat wordt door wielrenners maar eigenlijk een belangrijke functie hebben tijdens het rijden. Weet je nog dat het vooral de voorste beenspieren waren die ervoor zorgen dat je de pedalen van je fiets naar beneden kunt duwen?

De hamstrings, die aan de achterzijde van je bovenbeen zitten, zorgen ervoor dat je die pedalen weer naar boven krijgt. In die zin werken ze dus samen met de kuitspieren. Een prachtig bewijs van het feit dat geen enkele spiergroep in het menselijke lichaam er alleen voor staat, zelfs bij een dagdagelijkse sport als fietsen. 

Regelmatig fietsen is goed voor je gezondheid én je spieren

Kortom, er zijn heel wat grote spiergroepen betrokken bij fietsen, méér dan de meeste mensen beseffen. Dat is dan ook waarom deze vorm van beweging een uitstekende manier is om je algemene kracht, conditie én de omvang van je beenspieren te verbeteren. Zelfs als je alleen maar elektrische fietsen gebruikt!