Fijn Gezond
Image default
Aandoeningen en ziekten

Uitgerekende datum

De uitgerekende datum geeft aan wanneer u verwacht te bevallen. Minder dan vijf procent van alle vrouwen bevallen op deze exacte datum. Toch geeft deze datum een goede indicatie van de duur van uw zwangerschap. U kunt deze datum zelf berekenen of ons hulpmiddel gebruiken.

Wanneer is mijn uitgerekende datum?

Als u er net achter bent gekomen dat u zwanger bent, is dit de vraag waar u graag een antwoord op zou willen hebben. Dit is de dag waar je de komende negen maanden naar uit zult kijken. Uw uitgerekende datum vertelt u ongeveer wanneer u uw baby kunt verwachten. Hoe dichter je bij je uitgerekende datum komt, hoe groter de kans dat je op die dag zult bevallen. U zult meestal bevallen tussen drie weken voor en twee weken na uw uitgerekende datum.

Bereken uw datum

Hierboven kunt u uw uitgerekende datum berekenen en uitvinden hoeveel weken zwanger u nu bent. Als je een regelmatige cyclus hebt, is de rekenmachine heel betrouwbaar. Deze datum blijft echter een schatting. Uw huisarts, verloskundige of gynaecoloog kan aan de hand van een echografie uw exacte bevruchtingsdatum bepalen. De betrouwbaarheid van deze procedure is zeer hoog.

Hoe lang ben je al zwanger?

Hoe lang je al zwanger bent, hangt af van wanneer je begint te tellen. Vanaf het moment van conceptie, is het 38 weken tot je uitgerekende datum. Tel je vanaf de eerste dag van je laatste menstruatie? Dan is het nog 40 weken tot je verwachte bevallingsdatum.

Vaak weet je het precieze tijdstip van de conceptie niet. Het is daarom moeilijk om uw zwangerschap met deze datum te berekenen. Daarom wordt meestal aangenomen dat u 40 weken zwanger bent. Dit komt omdat je vaak de eerste dag van je laatste menstruatie weet. Dit betekent dat u de eerste twee weken helemaal niet zwanger bent.

Verwachte uitgerekende datum berekend door de vroedvrouw

Uw verloskundige of gynaecoloog zal een echografie uitvoeren om de grootte van het embryo in uw baarmoeder te bepalen. Er zal u ook een reeks vragen worden gesteld over uw laatste menstruatie en uw menstruatiecyclus. Op basis van deze informatie kan hij of zij bepalen hoe lang u al zwanger bent en uw uitgerekende datum berekenen.

De berekening wordt gedaan bij uw termijnecho. Dit wordt gewoonlijk gedaan tussen de 9e en 12e week van de zwangerschap. Is uw eerste echografie gepland aan het begin van uw zwangerschap? Als dat zo is, is er een kans dat je uitgerekende datum iets vertraagd zal zijn. Normaal gesproken hoeft u zich hier geen zorgen over te maken.

Bereken uw eigen datum

Wilt u zelf uw uitgerekende datum schatten? Dan is het handig als je de dag van de conceptie weet. Voeg 38 weken (266 dagen) toe aan deze datum. De datum die u berekent is een schatting van uw uitgerekende datum. Ook voor deze berekening geldt dat de berekening van uw verloskundige altijd de meest betrouwbare is.

https://thuistestenkopen.nl/uitrekenen/