Fijn Gezond
Image default
Steungroepen

Tot de kern met mediation

In plaats van een advocaat, stappen er steeds meer mensen naar een mediator. In tegenstelling tot een advocaat is een mediator onpartijdig. Een mediator moet namelijk zorgen dat een gesprek tussen  twee of meer personen, partijen of groepen in goede banen verloopt. Een mediator kan worden ingezet om relatie te verbreken (scheiding) of te herstellen. Ook bij conflicten in de werksfeer biedt een mediator de mogelijkheid om tot de kern van het probleem te komen.

Herkenning

Je hebt een mediation nodig wanneer je bij probleem zich al een lange tijd afspeelt, maar het voor de betrokken partijen niet meer duidelijk is hoe dit conflict is ontstaan. Als er  binnen de persoonlijke en/of werksfeer geen solidaire sfeer hangt, is al een ding. Maar is dit niet bespreekbaar, omdat de emoties dan hoog op lopen, is het inschakelen van een mediator niet zo’n slecht idee. Naar de rechtbank is ook altijd een optie. De derde partij is hierbij de rechter. Deze rechter bepaalt dan aan de hand van het verleden wie er in het gelijk wordt gesteld. Mocht de uitspraak van de rechter positief uitpakken, is het eigenlijke problemen zo niet opgelost. Maar, zelfs als die uitspraak in uw voordeel uitpakt, dan is daarmee uw probleem nog niet direct opgelost.

Kern van mediation

Mediation gaat namelijk niet om wie gelijk heeft of fout zit, het gaat om het samen tot een oplossing komen. Je stapt als het ware buiten de rechter om, om een conflict op te lossen. Als het contact bijna is verbroken, biedt mediation nog een kans om met elkaar te praten. Wat hier vooral belangrijk bij is, is dat een mediation veel relaxter is dan een gerechtelijke procedure. Ook trekt een betrouwbare mediator Bennekom, de emotionele en inhoudelijke onderdelen van het conflict. Zou een mediator dit niet doen, dan reageren de betrokken partijen  uit emotie in plaats van rationaliteit. Bovendien kan een mediator bepaalde aspecten vanuit een andere invalshoek. Dit kan dan misschien wel de doorbraak zijn in toenadering van alle betrokken  partijen. Kortom, als je zakelijke of persoonlijke relatie wilt waarborgen en verdere escalatie van een conflicten wilt voorkomen is mediation misschien een goed. Daarbovenop,wil je in tegenstelling tot het regelen van een advocaat bij mediation een actieve bijdrage leveren aan de probleemoplossing,