Fijn Gezond
Image default
Dier

Paardenvoer voor opgroeiende- en sportpaarden !

Wist je dat in onze moderne paardenhouderij de oorzaak van veel gedrags- en gezondheidsproblemen veroorzaakt worden in verkeerd voermanagement, de manier van huisvesten en trainingsmethoden. Antibiotica, corticosteroïden en pijnstillers kunnen de veterinaire klachten wel verminderen, maar pakken niet de kern aan van het probleem. Daarom heeft Equilin ‘Het Nieuwe Voeren’ ontwikkeld in 2019. Een compleet uitgebalanceerd voedingsadvies voor het paard met een bijpassend assortiment aan paardenvoer dat jouw paard gezonder houdt én beter laat herstellen of het paard helpt revalideren.

De opfokformule voor opgroeiende paarden

Gezond groot groeien van jonge paarden en pony’s kost veel energie, maar ook veel goede eiwitten, de juiste fosfor en calcium balans en gehalten, maar ook koper, selenium en zink zijn zeer belangrijk. Daar gaat het meestal mis, want alleen ruwvoer (dus gras, hooi en voordroogsilage) voldoet niet aan de behoefte die jonge paarden nodig hebben voor een gezonde groei. Een toelichting:

Koper is nodig voor de ontwikkeling van de gewrichten, tot 4 maanden krijgt het veulen dit van de merrie via de melk. Daarna dient het in het rantsoen aanwezig te zijn.

Calcium is nodig voor de groei van sterke botten, maar alleen als er voldoende fosfor en magnesium in het rantsoen zit kan dit calcium ook daadwerkelijk opgenomen worden door de botten. Voor jonge paarden is de ideale verhouding calcium/fosfor maximaal 1,5:1 in het totale rantsoen.

De juiste eiwitten zijn nodig een gezonde groei van de spieren en weefsel, lysine en methionine zijn hiervan de belangrijkste.

Voor jonge dieren is het extra belangrijk dat er voldoende vitamine E en selenium in het rantsoen zit.

Conclusie: paarden en pony’s laten opgroeien op enkel ruwvoer is niet verantwoord en vraagt om problemen op latere leeftijd als het dier bijvoorbeeld ingezet wordt als sportpaard met veel intensieve trainingen.Equilin RECOVER voor herstel in de vochtbalans

Zweten is voor paarden, net als bij mensen, een belangrijke manier om af te koelen en warmte kwijt te raken. Door de verdamping van vocht op de huid koelt het lichaam af. Paarden zweten minder effectief dan bijvoorbeeld mensen. Hierdoor raakt een paard minder snel warmte kwijt en zal een paard warm blijven zolang deze (intensief) arbeid verricht. Een paard kan 6-20 liter per uur zweten wat een risico kan leiden tot uitdroging.

Hitte en electrolyten

Mensen zweten om af te koelen, maar ook om afvalstoffen te scheiden. De electrolyten in het lichaam volgen ook waardoor de concentratie elektrolyten in het lichaam hoger wordt en het vocht dus afneemt. Hierdoor krijg je dorst. Bij een paard is dat niet anders. Het drinken van water zal ervoor zorgen dat het water weer d.m.v. osmotische diurese passief wordt opgenomen en de vochtbalans herstelt.

Wanneer paarden zweten scheiden ze electrolyten / zouten uit waarna het water passief volgt. Als gevolg hierop ontstaat een hypotoon klimaat in het lichaam ( in verhouding meer water en minder zouten ), paarden krijgen hierdoor geen dorstprikken en willen moeilijk drinken als ze uitgedroogd zijn. Ook is geen sprake van osmotische diurese bij het drinken van alleen water. Het lichaam denkt dat al genoeg water in het lichaam zit. En zal zelfs het opgenomen water weer uit gaan scheiden via de nieren met elektrolyten, zodat de uitdroging zelfs erger wordt. Supplementeren van elektrolyten voor paarden is dus essentieel. De aanvulling via de voeding duurt veel langer omdat het voer eerst verteerd moet worden. Voor sportpaarden die moeten presteren is dit zeker niet wenselijk.

Wil je meer weten over Equilin of advies krijgen? Ga naar equilin.eu en neem contact met ons op!

https://www.equilin.eu/