Fijn Gezond
Image default
Aandoeningen en ziekten

Last van je gewrichten? Gebruik deze tips

Last van je gewrichten? Gebruik deze tips 

Last van je gewrichten kan zich overal in je lichaam voordoen. Er zijn veel manier om dit tegen te gaan, onder andere ontspanning of collageen kunnen je helpen van gevoelige gewrichten af te komen.  

Collageen tekort tegen gaan 

Een van de oorzaken van stijve of gevoelige gewrichten licht hem vaak in een tekort aan collageen. Collageen is een belangrijk eiwit in je lichaam. Collageen zorgt ervoor dat je huid elastisch blijft je haar niet uitvalt en je botten sterk blijven. Collageen vind je hierdoor op heel veel plekken in je lichaam. Collageen maak je zelf aan, echter wordt dit rond je 30ste steeds minder, hierdoor stopt de aanmaak van collageen zelfs vaak rond je 50ste. Hierdoor kun je last krijgen van botten en gewrichten. Om dit tegen te gaan is het belangrijk collageen te slikken en genoeg eiwitten tot je te nemen. Dit gaat pijnlijke gewrichten tegen, klik hier voor meer informatie omtrent collageen.  

Eclatant collageen gebruik tegen pijnlijke gewrichten 

Collageen slikken is dus een goede manier om pijnlijke gewrichten te vermijden. Collageen komt voornamelijk voort uit vis, die maken namelijk zelf veel collageen aan. Maar collageen is ook steeds vaker in vegan varianten te verkrijgen. Om de aanmaak van collageen in je lichaam te stimuleren kun je echter ook meer vitamine C tot je nemen, tot je 50 tigste zal dit de aanmaak stimuleren. Vitamine C vind je in veel voedingsproducten zoals Kiwi’s, spruitjes, boerenkool en peterselie. Tevens speelt een aminozuur genaamd lysine hierbij ook een belangrijke rol, producten als vis, eieren, parmezaanse kaas en quinoa bevatten bijvoorbeeld veel van dit aminozuur. Zo kun je al vroeg pijnlijke gewrichten tegen gaan.  

Voldoende in beweging blijven 

Wanneer je last van pijnlijke gewrichten ervaart is het ook belangrijk voldoende te bewegen. Voldoende beweging draagt bij aan het verminderen van de pijn. Tevens versterk je de spieren rondom de gewrichten door veel te bewegen, dit vermindert eventuele ontstekingen. Wel is het van belang dat je eerst kijkt wat er mogelijk is qua lichaamsbeweging, overbelasting kan namelijk een averechts effect hebben op de gewrichten. Voldoende lichaamsbeweging kan ook leiden tot minder overtollige kilo’s waardoor er minder druk op de gewrichten staat.  

Extra supplementen tegen gewrichtspijn 

Naast een gezonde levensstijl en extra collageen kunnen extra voedingssupplementen ook bijdragen aan gezondere gewrichten. Dergelijke supplementen kunnen kraakbeen en weefsels versterken en hebben soms een pijnstillende werking. Zo bevatten groenlipmossel capsules bijvoorbeeld vetzuren en amines die belangrijk kunnen zijn bij de opbouw van de weefsels en kraakbeen. Tevens hebben ze vaak een ontstekingsremmende werking.  

Op je voeding letten 

Verder is het ook belangrijk op je voeding te letten wanneer je last van je gewrichten hebt. Niet alleen kan dit leiden tot minder overtollige kilo’s, ook zorgt gezonde voeding ervoor dat je de juiste vitaminen en mineralen binnen krijgt. Gezonder voeding zorgt er ook voor dat je voldoende eiwitten binnen krijgt die belangrijk zijn voor de opbouw van gezonde gewrichten.