Fijn Gezond
Image default
Voeding

5 voordelen van een plantaardig voedingspatroon

Tegenwoordig zijn meer mensen bewust van wat ze eten. Heel veel mensen zijn daarom overgestapt naar veganisme of kiezen ervoor om vegetarisch te eten. In deze blog delen we daarom 5 voordelen van een plantaardig voedingspatroon.

Het verkleint de kans op ziekte

Het volgen van een plantaardig voedingspatroon bevat weinig verzadigde vetten. Verzadigde vetten zitten in veel dierlijke producten zoals vlees en zuivelproducten. Daarnaast zit er veel verzadigd vet in snacks, gebak en koek. Door te kiezen voor een plantaardig eetpatroon, verklein je de kans op hart- en vaatziekten, kanker, diabetes en andere ziekten. 

Vermindert de neiging van fastfood

Wie bewust veganistisch of vegetarisch eet, zal niet snel geneigd zijn om fastfood te eten. Vaak is dit omdat er weinig alternatieven zijn voor vegetariërs of veganisten. Tegenwoordig proberen fastfoodketens ook plantaardige opties te introduceren. Dit om in te spelen op de behoeften van veganistische en vegetarische klanten. Desondanks bieden deze ketens nog niet een gevarieerd menu aan.

Vaak is het calorie-armer

Er zitten minder vetten en calorieën in plantaardige producten vergeleken met dierlijke producten. Dus de kans is aanzienlijk wat groter om minder calorieën in te nemen. Daarnaast zorgt het minder (of niet) eten van vlees ervoor dat je vaker kiest voor groente en fruit. Dit zorgt ervoor dat je meer vezels, vitamines en antioxidanten binnen krijgt.

Minder vlees en zuivel eten is een duurzamere optie 

Mensen die bewust minder vlees en zuivelproducten eten, hebben een kleinere voedselafdruk. Een veganistisch of vegetarisch voedingspatroon zorgt voor een langere broeikasgasuitstoot. Vergeleken met voedingspatronen die vlees en zuivelproducten bevatten.

Minder dierenleed

De belangrijkste redenen waarom sommige mensen kiezen voor een plantaardig voedingspatroon is om het dierenleed te bestrijden. En de beste manier om dat te doen is door het stoppen met het eten van dierlijke producten.

Sporten met een vegetarische of veganistische levensstijl?

Vegetarisch eten en sport kan je makkelijk combineren. Desondanks is het belangrijk dat je let of je voldoende voedingsstoffen binnenkrijgt zoals, ijzer, zink, calcium, vitamine D, omega 3-vetzuren, vitamine B12, jodium en eiwit. Dezelfde adviezen gelden voor mensen die niet sporten. Ben je een fanatieke sporter? Dan is het belangrijk om meer eiwit binnen te krijgen. Tegenwoordig vind je online eenvoudig vegan en vegetarische eiwitrijke recepten die jou helpen om voldoende eiwitten binnen te krijgen.

Overweeg je een plantaardig voedingspatroon?

Een plantaardig voedingspatroon bestaat uit het niet of minder eten van dierlijke producten. Overweeg je om over te stappen naar een plantaardig voedingspatroon? Doe dit dan stap voor stap en bewust. Het is een enorme verandering voor je lichaam om ineens minder of geen dierlijke producten te eten. Wees daarom bewust en zorg goed voor jezelf

https://restoranto.com/nl/vegan-en-vegetarische-eiwitrijke-recepten/