Fijn Gezond
Image default
Voeding

Gezonde lunch

Veel Nederlanders zien de avondmaaltijd als het belangrijkste maal van de dag. Hoewel het natuurlijk belangrijk is wat u ’s avonds eet, is ook de lunch zeker niet te onderschatten. Velen nemen hier echter nauwelijks de tijd voor, druk als zij zijn met werk, kinderen en andere zaken. Toch is een gezonde lunch erg belangrijk. Waarom is dit nu zo belangrijk? Veel mensen nemen ’s ochtends niet de tijd om te eten en eten als lunch snel even een broodje. Hoewel brood veel vezels bevat, bevat het geen belangrijke vitamines en die hebt u nu juist wel nodig. Om de dag goed door te komen zijn een gezond ontbijt en een gezonde lunch echt van groot belang. Besteedt u hier te weinig aandacht aan, dan zult u de hele dag trekken hebben en steeds lopen te snaaien. En dat leidt er over het algemeen toe dat u vooral veel koekjes, snoepjes en andere ongezonde dingen eet. Dit is dus niet bepaald goed voor de lijn. Daarnaast is het ook gewoon niet goed voor uzelf. Een gezonde lunch is belangrijk om goed te functioneren. U kunt uw lichaam vergelijken met een machine, zoals een auto. Stopt u niet de juiste brandstof in de auto, dan zal deze niet rijden. En dat geldt ook voor mensen, stopt u er niet de juiste voedingsstoffen in, dan zult u niet goed functioneren. Een gezonde lunch is dus belangrijk om goed te presteren, gedurende de hele dag. Het is belangrijk om u fit en vitaal te voelen en het is ook belangrijk bij het onder controle houden van uw gewicht. Besteedt daarom voldoende aandacht aan het eten van een gezonde lunch, u doet uzelf daar een groot plezier mee.

Wat is een gezonde lunch?

Nederlanders zijn gewend om te lunchen met een bruine boterham met kaas. Zoals we net al aangaven is dat niet echt de meest gezonde optie. Natuurlijk is het ook niet heel slecht voor u, generaties zijn er immers mee opgegroeid. Maar een echt gezonde lunch bestaat toch uit andere bestanddelen. Het is natuurlijk heel persoonlijk wat u als een gezonde lunch ervaart en het is dan ook belangrijk om verschillende opties uit te proberen om zo te ontdekken welke voedingsmiddelen het beste effect op u hebben. Veel mensen hebben veel baat bij eten volgens de principes van de paleomethode. Dit houdt in dat zij zoveel mogelijk eten zoals onze verre voorouders dat ook deden. Dat betekent vooral veel groente eten, maar ook vlees, vis, noten, zaden, pitten, fruit en gezonde vetten. Wat opvalt, is dat er in een gezonde lunch volgens het paleoprincipe dus geen granen voorkomen. Veel mensen zullen het in het begin lastig vinden om granen helemaal uit hun voedingspatroon te schrappen, we zijn immers erg gewend aan deze veelvuldig te eten. Maar het went na een tijdje vanzelf en u zult al snel alternatieven hiervoor vinden. Als u ontdekt dat u zich beter voelt door het eten van een dergelijke gezonde lunch, dan zult u toch graag de moeite willen nemen om uw eetpatroon te veranderen en aan te passen aan deze principes. Veel mensen die af willen vallen zullen denken dat het vreemd is om vetten te gebruiken in een gezonde lunch. Dit is echter volkomen logisch, vetten zijn immers de brandstof waarop het lichaam draait. Neemt u deze niet tot u, dan zult u niet goed functioneren. Het is wel heel belangrijk voor wat voor soort vetten u kiest. Het maakt immers nogal wat uit of u iets eet wat gefrituurd is of dat u een vette avocado tot u neemt.

Veel opties

Voor het maken van een gezonde lunch volgens het paleoprincipe zijn echt heel veel opties. Veel mensen zullen nu denken, ik heb helemaal geen tijd genoeg om een ingewikkelde lunch in elkaar te zetten. Het maken van een gezonde lunch hoeft echter helemaal niet veel tijd te kosten en bovendien kunt u veel dingen al de avond van te voren voorbereiden, zodat u tussen de middag snel kunt eten. Wat kunt u nu bijvoorbeeld tot u nemen als een gezonde lunch? U kunt dan denken aan:

  • makreelsalade met avocado, appel, veldsla en olijfolie
  • een salade van kabeljauwlever, pastinaak, zoete aardappel, augurk en zilveruitjes

In principe is het dus gewoon belangrijk dat u kiest voor:

  • groenten
  • fruit
  • vlees en vis
  • noten, zaden en pitten

In het begin kan het lastig zijn om dergelijke nieuwe gerechten te maken. Kijk dan eens rond op internet en zoek op bijvoorbeeld paleo lunches. U zult zien dat er echt heel veel recepten te vinden zijn voor een gezonde lunch. Door veel uit te proberen, leert u vanzelf wat u lekker vindt, wat bij u past en wat een goed effect heeft op uw lichaam en wat juist niet. Als u dat eenmaal weet, dan kunt u zelf aan de slag gaan en nieuwe dingen uit gaan proberen. Denkt u bij het bereiden van een gezonde lunch ook altijd aan wat u de rest van de dag eet. Probeer ontbijt, middageten en diner zo op elkaar af te stemmen dat u elke dag de mineralen en vitamines binnen krijgt die nodig zijn om u zo vitaal mogelijk te voelen. Dit zal echt wonderen doen voor uw lichaam. U zult zich energieker voelen en u zult dit ook uitstralen. U gaat er beter uitzien, u bereikt een gezond gewicht en iedereen zal uw geheim willen weten!