Fijn Gezond
Image default
Schoonheid

Tanden bleken

Drie meest gestelde vragen over tanden bleken in Hoofddorp

Mondhygiëne rituelen zoals poetsen en flossen zijn alledaagse manieren om uw tanden schoon, helder, wit en gezond te houden. Als u dit regelmatig doet en toch het gevoel heeft dat uw glimlach in vergelijking met vroeger wat minder wit is, bent u niet de enige.

In een enquêteformulier van een tandartsenpraktijk was een van de vragen wat de patiënten het liefst zouden willen verbeteren aan hun gebit. Hierop was het meest voorkomende antwoord wittere tanden. En de organisatie van orthodontisten ontdekte ook dat bijna 90% van hun patiënten om tanden bleken vroeg. Is tanden bleken ook eens bij u opgekomen? Lees dan eerst de feiten hierover. In dit artikel behandelen we drie van de meest gestelde vragen in de praktijk in Hoofddorp over tanden bleken.

Wat zijn de oorzaken van verkleurde tanden?

De tandartsen geven op de eerste plaats aan dat verkleurde of minder heldere tanden veelvoorkomend zijn en in feite als normaal gezien moet worden. De oorzaak is gewoon dat het gebit na verloop van tijd zijn “witte” kleur verliest. Er zijn enkele redenen waarom dit gebeurd. Denk aan:

  • Eten en drinken
  • Koffie, thee en rode wijn zijn enkele belangrijke boosdoeners waardoor tanden hun originele kleur verliezen. Dit komt omdat ze allemaal een ding met elkaar gemeen hebben: intense kleurpigmenten.
  • Roken. Chemicaliën in tabak zoals teer en nicotine creëren hardnekkige vlekken.
  • Leeftijd. Na verloop van tijd wordt door het borstelen de buitenste glazuurlaag van de tanden dunner.
  • Medicijnen. Tandverkleuring kan een bijwerking zijn van heel wat medicijnen. Zo kan ook chemotherapie en hoofd- en halsbestraling de tanden donkerder maken.

Hoe werkt de bleekbehandeling?

Tanden bleken is een deskundig maar eenvoudig proces. De bleekmiddelen die worden gebruikt, breken vlekken in kleinere stukjes af, waardoor de kleur minder geconcentreerd is en uw gebit helderder wordt.

Volgens Tandarts Mondain in Hoofddorp bestaat de totale behandeling uit twee afspraken waar:

  1. De tanden eerst worden gereinigd en gepolijst.
  2. De mondhygiëniste de zachte weefsels afschermt en gel aanbrengt.
  3. Na de gel de tanden worden gebleekt en deze handeling drie keer wordt herhaald.
  4. Het gebit daarna nog een fluoride applicatie krijgt om de gevoeligheid van de tanden te verminderen.

Deze behandeling duurt in de praktijk ongeveer 2 uur. Er wordt geadviseerd om hierna tijdelijk geen drank- en etenswaren te nuttigen met kleurstoffen, omdat dit het effect van de bleekbehandeling kan beïnvloeden.

 

Wat zijn de bijwerkingen van tanden bleken?

Sommige mensen die tandbleekmiddelen gebruiken of hun tanden vaker hebben laten bleken kunnen:  

  • Tandgevoeligheid ervaren. Dit gebeurt wanneer de stoffen die in de bleekmiddelen zitten door het glazuur naar de zachte laag komt en de zenuw van de tanden irriteert. De patiënten geven aan dat de gevoeligheid in de meeste gevallen tijdelijk is. Wanneer u dit ervaart, kunt u de behandeling altijd uitstellen of de afspraak verschuiven.
  • Beschadigde tandvlees of tandglazuur hebben. Zorg ervoor dat u de aanwijzingen opvolgt en hierover met uw tandarts praat.

Volgens deskundigen blijft het resultaat van een bleekbehandeling het enkele jaren zichtbaar. In vergelijking met wanneer u dit zelf met een bleekset verricht, blijft de “witte” kleur maar twee tot drie maanden zitten.

https://tandartsmondain.nl/