Fijn Gezond
Image default
Gewichtsverlies

Deze dieettips zijn wél effectief

Afvallen leidt meestal tot een gezonder lichaam, maar kan verschrikkelijk lastig zijn. Je lichaam is nu eenmaal een kampioen in zuinig aandoen met energie. Kan je nog wel wat dieettips gebruiken? Dit zijn vier truukjes die vaak goede resultaten opleveren.

1. Skip de tussendoortjes

Nederlanders zijn verslaafd aan koffietijd met iets lekkers, aan een gezellige borrel, aan snel iets happen op kantoor of onderweg. En al deze snacks zijn bij uitstek de hapjes die volgepropt zitten met caloriën, vetten, snelle suikers en bewerkte ingrediënten. Verleg daarom de focus van je lunch en avondmaaltijd, die je waarschijnlijk al hebt doorgelicht op hun voedingswaarde, naar wat je tussendoor eet. Vervang die kant- en klare koek, chocola, knabbels, sandwiches en snoepwaar door gezondere vruchten en groenten. Of beter nog: wen jezelf eraan om helemaal geen snacks te eten, en houd het bij de gezondere zelfgekookte maaltijden.

2. Vervang koolhydraten slim

Mensen houden zo van dikmakende koolhydraten omdat ze ons een vol en weldadig gevoel geven. Rijst, aardappels, pasta, brood: het geeft je het idee dat je echte voeding binnenkrijgt, iets wat met groenten vaak een probleem is. Vervang deze koolhydratenhoudende etenswaren door ingrediënten die minder energierijk zijn maar wél vullen. Broccoli, peulvruchten, paksoi, zoete aardappel, courgette, aubergine, paddenstoelen, pastinaak, knolselderij en koolraap zijn een paar etenswaren met substantie en bite zonder je dik te maken.

3. Zorg voor een volle maag

Zin in iets lekkers? Dat komt omdat je maag en darmen zich vervelen. Via je zenuwbanen krijgen je hersenen de boodschap dat het etenstijd is, en je krijgt zoveel trek dat je aan niets anders meer kunt denken. Houd je verteringsorganen dus bezig en vol. Dat doe je door meer groenten, vezelrijk eten en andere moeilijk te verteren voedsel te eten. Je maag en darmstelsel zijn langer bezig om die ‘moeilijke’ hapjes te verteren, en je blijft je langer vol voelen. Ook meer water en zero calorie frisdrank drinken helpt om je maag vol te houden en daardoor die nare hongerimpulsen te voorkomen.

4. Neem een diëtist in de arm

Blijf je maar jojoën? Mis je gewoon een stukje discipline? Of doe je alles volgens het boekje, maar val je toch niet af? Dan kan het tijd worden om een diëtist in te schakelen. Die kan nagaan welke valkuilen jij tegenkomt op je weg naar een mooier en gezonder lichaam – zelfs als je die zelf niet herkent. De hulp van een diëtist is waardevol maar prijzig. Het is daarom de moeite om te kiezen voor een zorgverzekering die een diëtist vergoeding in de dekking heeft. Op een website als Poliswijzer.nl vergelijk je snel de aanbieders die dit doen en welke hulp bij afvallen precies inbegrepen is.