Fijn Gezond
Image default
Diensten

Psychologische hulp

Psychologische hulp

Mensen hebben af en toe psychologische hulp nodig. Dit is nog altijd een beetje een taboe, dat wil zeggen dat mensen er nog niet erg graag over praten. Wellicht zien ze het als een zwakte omdat het niet iets lichamelijks is maar iets mentaals. Dat maakt het ook altijd veel lastiger om uit te leggen wat er nu precies aan de hand is. Gelukkig kunnen we tegenwoordig op diverse manieren achter komen. Uiteraard met psychologische hulp in de vorm van een mediator, een psycholoog of in zwaardere gevallen waarbij medicatie noodzakelijk is, de psychiater. Ook kunnen we met behulp van een hersenscan soms zien wat de problemen zijn of waar ze in het hoofd liggen. Vaak betekent dit dat er door een fysisch probleem psychologische hulp nodig is omdat het van invloed is of is geweest of het mentale gestel. Toch ligt het in de meeste gevallen veel dieper, en komt het niet door een fysiologische afwijking dat eventueel met behulp van medicatie of een ingreep opgelost of gedeeltelijk opgelost kan worden. Psychologische hulp is dan ook meestal in de vorm van gesprekken. Deze vorm van therapie, gesprekstherapie, komt er in allerlei soorten en maten. Vroeger deed men veel aan psychoanalyse, dat is tegenwoordig een minder toegepaste vorm van psychologische hulp. In de huidige tijd zijn cognitieve therapie en gedragstherapie populaire vormen van psychologische hulp. Hiermee wordt gekeken naar de wortels van het probleem en hoe men hier zo snel mogelijk overheen kan komen. Dat kan door bepaalde handelingen te herhalen. Vaak hebben mensen met psychologische hulp niet een goed ritme. Dit wordt hen dan tijdens de therapie aangeleerd zodat ze in een bepaald stramien terecht komen waarbij ze handvatten hebben waarmee ze moeiteloos, ten minste dat is te hopen op den duur, de dag door komen. Psychologische hulp kan daarbij dus een enorm belangrijke rol spelen en het is dan ook geen enkele schande om psychologische hulp te vragen als je eventjes niet zo lekker in je vel zit. Een plek waar je zeker geen stress moet hebben en dat niet ten koste mag gaan door de werkdruk, is je dagelijkse arbeidsplek. Daar zullen we het in het vervolg van de tekst dieper op in gaan.

Psychologische hulp op de werkvloer

Wat zijn zoal oorzaken waardoor het helaas soms noodzakelijk is dat psychologische hulp moet worden gezocht als het aankomt op de arbeid die iemand verricht bij een bedrijf? Hier zijn diverse oorzaken voor aan te wijzen. Als u naar de site van MfN mediators bv gaat dan zal het u wellicht niet zo erg verbazen dat u uzelf hier in herkent. Hiermee bedoelen wij dat de kans groot is dat er in dat lijstje een oorzaak staat die u erg bekent in de oren klinkt. Dat is spijtig maar aan de andere kant kan het ook een goede ervaring zijn na verloop van tijd. U zult wellicht in kunnen zien dat het u juist sterker heeft gemaakt. Maar voor het zover is hebt u eerst de behoefte aan psychologische hulp en dan bent u daarvoor bij MfN aan het goede adres. Als u een psychologische stoornis hebt en u ondervind daardoor klachten op uw werk, dan kunt u ons een bericht sturen. Email ons of bel ons eens op. Wij weten wel hoe we psychologische hulp kunnen aanbieden. Zoals we al beschreven komt die hulp in allerlei soorten en maten. Wij zullen aan de hand van uw klachten de juiste psychologische hulp kunnen vinden die het beste aansluit op uw klachten en problemen. Dan zult u na de psychologische hulp weer met frisse moed kunnen gaan werken. Dart scheelt niet alleen enorm veel irritaties van collega’s die er niets van begrijpen, u hebt weer zin in uw leven en uw werk. Daarnaast scheelt het ook voor het bedrijf want er zijn uiteraard heel wat onkosten aan iemand verbonden die niet 100 procent ingezet kan worden.

De oorzaken

Er zijn diverse redenen en oorzaken aan te wijzen waardoor het fout kan gaan en men over moet schakelen op psychologische hulp. Het is belangrijk dat men inziet dat dit door interne maar vaker nog door externe factoren tot stand is gekomen. Men heeft vaak door onmacht psychologische hup nodig. Kijkt u maar eens naar het volgende lijstje:

  • Stress door conflicten op het werk. Denk hierbij aan intieme intimidatie of een conflict met uw werkgever. Dat kan soms zelfs terecht of geheel onterecht leiden tot het volgende punt:
  • Ontslag, dit kan simpelweg door verkeerd functioneren van uw kant komen maar ook door nare werkgevers. Of door bezuinigingen of een faillissement. De mogelijkheden zijn eindeloos maar de conclusie blijft hetzelfde: u bent de dupe.
  • Burn-outklachten. Deze klachten kunnen veroorzaakt zijn door een te hoge werkdruk maar kan ook door een combinatie van allerlei factoren tot stand zijn gekomen. Bijvoorbeeld in combinatie met een onprettige privésfeer. De kans is groot dat er op het werk het een en ander is voorgevallen.
  • Posttraumatische stressklachten. Hebt u een ernstig trauma opgelopen? Dan kan het jaren duren voordat u daar goed en wel overheen bent gekomen. Dat zal het werken behoorlijk belemmeren en daarom is het ook goed in te denken dat mensen met een trauma psychologische hulp zoeken.
  • Fysieke klachten. Zoals we al eerder zeiden kan dit leiden tot mentale klachten en vergaande problemen op de werkvloer. Zeker als de baas onbegripvol is en het idee heeft dat u kunt werken.